Les Normes a la Plaça

El proper 21 de desembre es compliran 89 anys des que un grup de personalitats del món cultural i polític del País Valencià van redactar un total de 34 regles ortogràfiquesanomenades Normes de Castelló o Normes del 32 que marcarien les bases per a la unificació de l’ortografia valenciana.

Les Normes de Castelló van significar una fita importantíssima per a la normalització de la llengua i la vertebració del País. La llengua és el tret definidor essencial que tenim com a poble, i d’ací la importància que exercisca de paper vehiculador a l’ensenyament. Hem d’ésser conscients que sense un accés universal al coneixent del català resulta del tot inviable cohesionar la societats entorn la llengua.

Per tot açò, és de vital importància que des de la Generalitat es facen polítiques valentes al voltant del nostre valencià, el català de tots i totes. Les institucions han de ser les encarregades de vetlar i visibilitzar una llengua minoritzada i menyspreada per llurs polítics.

El motiu d’escriure aquest article és arran de la commemoració del 89é aniversari de les Normes, i de com des de la Plataforma Unitària de Castelló per la Llengua, plataforma que aglutina a quasi 30 entitats de la societat civil valenciana, s’ha fet una gran tasca per la dignificació del valencià arreu de les comarques del nord.

Som moltes les persones que des de fa mesos hem estat treballant perquè aquest 89é aniversari de les Normes de Castelló, que a més coincideix amb el 10é aniversari de la nostra Plataforma, puga estar a l’altura de la nostra llengua. Veient el resultat de participació d’entitats a la fira d’entitats i assistència de gent al llarg de tota la jornada, podem estar molt satisfets i satisfetes del resultat. Perquè enguany, per primera vegada des de fa 10 anys, vam fer l’acte central a l’Alcora (l’Alcalatén), i va ser així a causa que l’Ajuntament de Castelló no ens va permetre utilitzarde nou la plaça més representativa de la nostra ciutat, la plaça Major. Una plaça que és un dels emblemes de Castelló igual que haurien de ser les Normes ortogràfiques del nostre valencià per a l’equip de govern de la ciutat. No hem de tenir por del que diran, perquè la dreta espanyolista sempre dirà. No hem de tindre por de mostrar-nos tal com som, d’enorgullir-nos de les nostres tradicions, la nostra cultura, la nostra llengua. En definitiva, del nostre País! Perquè ja ho deia Joan Fuster:”Tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres”.

Ara és l’hora, i després de veure com l’extrema dreta malauradament avança amb un discurs populista, radical i feixista, de ser valents i ferms, de complir amb la carta lingüística aprovada l’any 2019, i retornar les Normes al lloc on els pertoca, la plaça Major de Castelló.

David Casanova

Coordinador Decidim-Comarques del Nord

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s