Reflexions de cara al 6è Congrés d’Iniciativa-Compromís part 1

En unes setmanes es farà a València el 6é Congrés d’Iniciativa-Compromís, i he trobat oportú fer una sèrie de reflexions al voltant de la important tasca que ens queda al davant a l’hora de construir eixa tan necessària «màtria» valenciana.

Iniciativa-Compromís ha estat i continua sent un partit d’èxit, ha sabut analitzar la situació del País Valencià i teixir unes relacions que ens han dut a formar part del govern del Botànic.

Hem de garantir que el poble valencià sempre, sempre, tinga veu pròpia davant de qualsevol escenari polític que es puga donar. Hem de garantir que el poble valencià puga qüestionar des del punt de vista del seu representat, quina és la política a aportar per part de l’Estat. No presentem el debat de manera dicotòmica, debatem, debatem i debatem.

Hem de parlar des del País Valencià i per al País Valencià, i hem de defensar la radicalitat democràtica, no podem quedar-nos en silenci quan tot açò es posa en perill, siga a Escòcia, Catalunya o el Quebec. Però no només hem de donar suport a aquest tipus de reivindicacions, sinó també per exemple a les del poble de Múrcia, on fa ara tres anys van eixir als carrers per exigir el soterrament de les línies de l’AVE, o les demandes de les treballadores de la maduixa a Andalusia. Això no implica que el procés de Múrcia i el nostre siga el mateix, però sí que hem d’estar al costat del poble murcià que estava lluitant per la seua causa. La radicalitat democràtica com a forma de control del poble en la gestió dels seus governants; a diferència de la democràcia liberal en què el poble, una vegada ha exercit el seu dret a vot, passa a un segon pla, passa a la marginalitat. Així i tot, acceptaré algunes parts positives de la democràcia liberal: votem i la gent pot votar. Però després la història demostra que els nostres representants no representen els interessos de la ciutadania, sinó que es deuen als interessos del partit que és el que els ha nomenats. Cal transformar aquesta situació, però com? Doncs a partir de la democràcia deliberativa, a partir de la democràcia participativa, a partir de pressupostos participatius; en definitiva,  a partir de tot el que implica la democràcia representativa en què el protagonisme de la gent és clau. Així, el concepte de radicalitat democràtica pot englobar tot açò, és més, pot fer-ho sense posar-hi límits.

Aporte aquestes idees des de la diversitat del País Valencià, des de la visió de les comarques del nord, de les entitats en les quals participe i que treballen dia rere dia per la construcció i vertebració d’un País Valencià més solidari, més inclusiu, més verd, més feminista, amb dedicació i empatia pel conjunt de la ciutadania, pel conjunt del poble sobirà. Nosaltres som eixes persones compromeses amb els nostres ideals, i la manera de fer unes polítiques que no ens deixem enrere ningú. Aquest és el missatge clar que cal donar: els polítics i les polítiques compromeses i amb l’empatia necessària que tanta falta fa, ja que aquesta és la denúncia majoritària a la classe política en general.

Crec que ací tots tenim clar, totes tenim clar i, com no pot ser d’una altra manera, coincidim en quin ha de ser l’objectiu del nostre partit: construir màtria per treballar per les persones i no deixar-nos ningú enrere. Des de l’organització política que situa la vida, les persones i el poble valencià al centre de la nostra acció política. Des de l’ecologisme, el feminisme i el valencianisme per assolir l’objectiu conjunt que ens permet realitzar totes aquestes fites. Però quin és el millor camí per aconseguir aquesta finalitat? Parlem-ho, debatem-ho d’una manera sana, eixa crec que hauria de ser la premissa per obtenir la finalitat, perquè tots i totes som importants.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s