Aves que vuelan talgos que se van

Avui és un d’eixos dies que lamente la passivitat d’alguns partits polítics davant els seus amos a Madrid. Lamente el menyspreu sistemàtic de l’Estat espanyol al meu país, de totes les formes possibles: educació, infraestructures, finançament, serveis… podria continuar i ho sabeu, però ho deixe que si no m’escalfe massa. Lamente moltes coses, però és evident que no hem/he sabut fins ara transmetre aquests problemes que patim els valencians i les valencianes al conjunt de la societat valenciana. Ho comprove elecció rere elecció.

Darrerament, i per motius culturals i polítics, viatge prou sovint al Cap i Casal. Normalment ho faig en cotxe per qüestions d’horaris, ja que tracte d’estar el màxim de temps possible amb la meua família, i eixa independència, en aquests moments, només te la dona el vehicle propi.

Avui he volgut anar amb el tren de rodalia, ho he volgut fer així perquè disposava d’una mica més de temps, i per tractar de frenar en la mesura que es puga, els efectes contaminants del cotxe. Però, com creieu que hem de potenciar el transport públic, si per cobrir una distància entre Castelló de la Plana i València, que és d’uns 70 kilòmetres, el tren tarda 2 hores? Però ja no és només una coincidència a l’anada, és que a la tornada a Castelló m’ha passat una altra vegada el mateix: 2 hores més de viatge!!

És una autèntica bogeria que el viatge d’anada i tornada de València puga costar 4 hores, com si el nostre temps fora gratuït.

Sabeu quant de temps costava anar de Castelló a València fa vint anys? O el que és el mateix, sabeu quant de temps costava anar de València a Castelló el darrer segle XX? Doncs no més d’hora i 10 minuts, i amb els trens que no paraven a totes les estacions, 55 minuts. Sí, el darrer segle, el servei de rodalia tardava exactament la meitat que ara. Ho veieu normal? Em fan ganes d’agafar a tots eixos polítics amb seu a Madrid i tenir-los cada dia amunt i avall amb el rodalia. I això sense parlar dels milers de trens que ADIF cancel·la al llarg de l’any.

Però què passa amb eixos polítics “valencians” amb seu a Madrid? Doncs que poc els importa, ja que ells l’únic tren que agafen és l’AVE a Madrid, un tren que tarda al voltant de l’hora i mitja de fer 300 kilòmetres. De Castelló a València hi ha només 70 kilòmetres.

El menyspreu de l’Estat envers el nostre país és tan gran, que necessitem milers d’articles per denunciar-ho. Unes inversions en infraestructures que mai arriben, una sanitat pública destrossada, amb llistes d’espera inacabables a causa de l’infrafinançament, una educació en la qual tenim les competències, però aquestes no venen acompanyades d’una partida pressupostària necessària, ja que estem 13 punts per sota de la mitjana estatal.

I si a inversions ens referim, també estem 4 punts per sota de la mitjana de l’Estat. I per tot açò i més, és necessari la recuperació del dret a decidir i superar les mancances imposades com a comunitat injustament maltractada, infrafinançada i espoliada, canviar el model de relació amb l’Estat amb una hisenda pròpia i l’ampliació de la capacitat legislativa.

Tant des de Decidim com des de Compromís, fa dos anys que reclamem la urgent necessitat de transferir la gestió de totes les línies de rodalia del País Valencià, juntament amb les partides pressupostàries per a la seua gestió, ja que és totalment necessari un servei de rodalia digne per la vertebració del país, i la qualitat de vida del poble valencià.

David Casanova

Coordinador Decidim-Comarques del Nord

Portaveu Units pel Poble-Compromís Cabanes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s