L’alcaldessa que no estimava el valencià

I no, aquesta vegada no és ningú de cap partit de dretes. És una alcaldessa que, malauradament, a pesar de formar part d’un partit que porta la bandera de la llengua en la teoria, en la pràctica deixa molt a desitjar. Bé, tampoc voldria generalitzar, ja que al PSPV hi ha coneguts i conegudes que sí que estimen la llengua, i seria injust amb elles qualificar-les així. Vull matisar dues coses abans d’endinsar-vos en la meua reflexió.

En primer lloc, voldria donar tot el meu suport a l’associació AFCAS en la seua lluita contra de la fibromiàlgia, i donar-los l’enhorabona per poder disposar de la plaça Major de Castelló amb el vermut solidari.

En segon lloc, vull deixar clar que totes aquestes línies són responsabilitat personal meua i de ningú més. La Plataforma unitària Castelló per la Llengua res té a vore amb açò. De fet, per donar el vistiplau a un text com aquest, hauria de passar per assemblea i votar-lo entre les més de vint entitats que en formen part, també el PSPV ha pesar de no aparèixer a les reunions des de fa temps.

Estic enfadat, i ho estic pel fet que des d’alcaldia, i dic alcaldia perquè em consta que és des d’ací on un any més s’ha pres la decisió de no permetre als col·lectius de la llengua i la cultura de Castelló, dignificar, defensar i promoure la llengua de Castelló a la plaça Major. No caldria recordar que l’any 2019 es va signar una carta lingüística amb l’Ajuntament de Castelló i, entre altres punts, està el de promoure la nostra llengua com a tret definidor essencial que tenim com a poble, i d’ací la importància que exercisca de paper vehicular en la societat.

Les Normes de Castelló van significar una fita importantíssima per a la normalització de la llengua i la vertebració del País, i com a tal es mereixen un respecte. Enguany, per primera vegada en els darrers deu anys, l’acte central de commemoració de les Normes va haver d’exiliar-se a l’Alcora a causa de la negació per part de l’alcaldia de Castelló de permetre celebrar l’acte a la Plaça. Entre altres motius al·legaven que no estava permés “eixe tipus d’actes”. I clar, després de vore la programació de grups musicals, i altres tipus d’actes organitzats per altres associacions, he pogut verificar que la decisió respecte a les Normes és totalment arbitrària.

La plaça Major de Castelló és un dels emblemes de Castelló, així com haurien de ser-ho les Normes ortogràfiques del nostre valencià per a la senyora Amparo Marco, i des d’aquestes línies li demane una rectificació en les seues decisions. Perquè ja ho va dir Joan Fuster: “Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”.

David Casanova

Coordinador Decidim-Comarques del Nord

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s