A Cabanes en Valencià

Fa uns dies que no puc deixar d’indignar-me quan passege per Cabanes, un poble preciós on és un plaer perdre’s pels seus racons. Però ara les sensacions s’han tornat agredolces en veure que l’equip de govern del PSPV a l’ajuntament ha menyspreat la llengua del nostre veïnat, deixant-la a un simple ús anecdòtic, fins i tot folklòric, als panells turístics instal·lats a diferents indrets del terme.

Quan des d’Units pel Poble demanem explicacions a l’alcaldessa i regidora de Turisme i també diputada de Turisme a la Diputació de Castelló, la contestació és que és defensora de la llengua, «però si no els de fora no ho entendran». Curiosa forma de defensar el valencià: arraconar-lo a utilitzar-lo només a casa quan el que s’hauria de fer és institucionalitzar-lo.

Castell d’Albalat

I és que en moltes ocasions són els mateixos valencianoparlants qui no li donen la importància que cal a una llengua ja no només centenària, sinó també preciosa. Sols així podrem normalitzar una situació anòmala que suportem des de fa més de 300 anys.

Ho hem dit més vegades, però ho tornem a repetir: el problema recau amb no entendre la gran diversitat cultural i lingüística que existeix a l’estat espanyol.

La llengua és el principal valor patrimonial que tenim com a poble, i no podem parlar d’història, tradicions i cultura als nostres pobles sense fer-ho en valencià. És per això que des d’Units pel Poble exigim una rectificació i la igualtat entre les dues llengües oficials. Els i les valencianoparlants tenim dret a viure plenament en valencià al nostre poble. Tot açò també és extensible a totes les accions que haja de fer la responsable de Turisme a la Diputació a nivell de la totalitat de les comarques de Castelló. Igualtat, igualtat i igualtat.

Antiga casa Abadia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s