Aplec per la Terra a la Muntanyeta de Sant Antoni

David Casanova i Artero

Després d’uns mesos d’incertesa, d’anul·lar infinitats d’actes i restar les nostres vides tancades entre quatre parets, el retrobament el darrer 28 d’agost a la Muntanyeta de Sant Antoni, a Betxí (Plana Baixa), va ser un oasi al mig d’un interminable desert. Veure’ns les cares, saludar-nos a pesar de no poder abraçar-nos, comprovar que tots i totes estiguem bé i passar una jornada reivindicativa, cultural i política amb tots vosaltres, estimades companyes de lluita.

Un dia intens amb molt de comboi ens va dur a visitar la població d’Artana (Plana Baixa), enclavada a la Serra d’Espadà, on la figura de Vicent Tomàs i Martí va néixer. Preciós el ram de vegetació de la Serra d’Espadà preparat per a l’ocasió i els parlaments dels companys Joaquim Meneu, Josep Herrero i Antoni Infante, ressaltant la figura de l’artanenc Vicent Tomàs i Martí (1898-1924). Vicent va ser una figura cabdal del valencianisme de principis del Segle XX, amb la seua gran tasca envers el valencianisme amb la creació de revistes, la publicació d’infinitats d’articles o l’organització d’Aplecs com el de la Muntanyeta de Sant Antoni. Al migdia la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Betxí Núria Meneu, ens va rebre de manera oficial al Palau Castell de Betxí, una joia històrica.

Arriben les cinc de la vesprada i el magnífic paratge de la Muntanyeta de Sant Antoni de Betxí espera per a celebrar l’acte central de l’aniversari del primer Aplec per la Terra. Els companys de Plataforma per la Llengua tenen preparada la seua tauleta d’informació amb les campanyes “Som 10 milions”, “Prou Valencianofòbia” i la campanya conjunta amb Decidim, “Reciprocitat”. Jo mateix done l’inici a l’acte amb unes breus paraules per presentar a continuació a les quatre persones que intervindran: Ximo Meneu de la sectorial d’agricultura de Decidim, Zahia Guidoum responsable de comunicació i jovent de Decidim, Encarna Canet professora de la Universitat de València i membre de Dones Decidim i per concloure, el coordinador de Decidim, Antoni Infante.

Des de Decidim continuem treballant per allò que ja reivindicava Vicent Tomàs i Martí a principis del darrer segle: Un estat Sobirà, amb una hisenda pròpia i les llibertats més elementals. Creant eixe moviment transversal de la ciutadania, convertint-la amb una ciutadania crítica amb els seus dirigents, una ciutadania reivindicativa amb la manca de les llibertats individuals i col·lectives ocasionades pel règim del 78. La lluita pels drets de la ciutadania és la lluita pels drets nacionals, i uns i altres sols poden ser assolits per vies democràtiques.

Per una lluita plural, inclusiva i transversal on les dones també tinguen el seu espai de lluita i reivindicació. Un espai comunicatiu conjunt on puguem decidir veure els mitjans de comunicació en llengua pròpia.

No podem permetre que any rere any l’estat espanyol continue menyspreant-nos amb un finançament injust, sense reconéixer el dret a decidir que tenim com a la nacionalitat històrica que som i que ens vulga adoctrinar amb una llengua i cultura que no és la nostra, al contrari, és la seua. El poble valencià és un poble orgullós amb una cultura històrica i rica, i una llengua viva la qual està minoritzada per part d’un Estat opressor.

Des de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià volem marcar al calendari una nova data, que el 28 d’agost, igual que el 25 d’abril, el 9 d’octubre o el darrer diumenge d’octubre, la Muntanyeta de Sant Antoni a Betxí, siga un lloc de trobada no sols per als valencianistes de les Comarques del Nord, sinó per a tots i totes les valencianistes d’arreu del país. Ens han volgut eliminar com a poble, esborrant la nostra memòria, però nosaltres serem més fortes que tot això, i continuarem reivindicant el nostre Dret a Decidir per tot el territori, també a Betxí cada final d’agost.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s