Els populismes perillosos

Tenim un problema i ho hem de reconèixer. A dia d’avui, pareix més clar que mai que a les Corts Valencianes, l’òrgan legislatiu de la Generalitat Valenciana, hi haurà un partit d’extrema dreta, franquista, racista, xenòfob, etc. I és que, a diferència dels altres dos partits de dretes, en els quals alguns dels seus sectors o corrents internes poden pensar molt semblant al partit ultracatòlic, aquests no callen, aquests, els de VOX, ho diuen i molt fort.

Perquè dir eslògans en l’actualitat com “los españoles primero” és el mateix que dir fa 50 anys “Una, grande y libre“. Perquè dir que el problema de la situació social, econòmica o laboral son els immigrants és repetir la història de fa 80 anys.

Hem de reconèixer que, des de l’esquerra, no hem sabut transmetre els discurs oportú, no hem sabut construir eixe missatge senzill que puga arribar a eixa part de la ciutadania on sí que han sabut arribar els populistes d’Abascal. I no vull dir amb tot açò que haguérem de crear nosaltres també un discurs populista. Tant el partit d’Abascal, com fins i tot Casado i Rivera, han utilitzat els immigrants per aconseguir vots de manera fàcil, mentint amb les ajudes que rep aquest col·lectiu. Però en cap cas han aportat una sola dada, i és que les dades del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social són clares: no hi ha cap tipus d’ajuda que depenga de la nacionalitat, la procedència, l’ètnia o la religió. Les ajudes no es donen per això, es donen pels barems de les necessitats socials, i la mitjana estatal és d’un 70% a espanyols i un 30% a immigrants.

Fa uns dies, i per qüestions laborals, vaig formar part d’un grup de persones que són el més clar exemple de deriva ignorant cap a les posicions populistes i d’extrema dreta. Gent de carrer, treballadora i acollidora com jo, però políticament parlant, inculta, molt inculta.

No cal dir què opinaven del poble de Catalunya i la seua lluita cap a la llibertat, la resposta és ben sabuda, depenent dels diferents col·lectius. Doncs aquest col·lectiu, el de les persones que tan sols els preocupa tindre una faena estable, poder fer-se unes cerveses després de la faena i poc més, i que els importa poc o no res les injustícies socials o nacionals, representa un alt percentatge de l’electorat. Aquest col·lectiu que reconeix obertament que s’informen poc o res en els mitjans de comunicació i, fins i tot, alguns d’ells reconeixen que poden ser manipulats pels propis mitjans, són als qui no hem sabut arribar en el nostre discurs. Aquest ample col·lectiu que pensa que, a causa dels immigrants d’altres religions, els governants actuals volen eliminar la religió catòlica. No pensen que la Constitució diu que l’Estat espanyol ha de ser laic i que cap religió predomina per damunt de la resta. En definitiva, la culpa, dels jueus…, vull dir, dels immigrants. Aquest ample col·lectiu que pensa que els actuals governants volen acabar amb la caça, per exemple, i no que volen protegir a les espècies per evitar la seua desaparició.

En poc de temps, hem passat de parlar de pensions, sanitat o educació a parlar de banderes i a veure quin dels tres partits és més patriota i té la bandera més gran. Els mateixos que no volien saber res de la llei de memòria històrica, perquè no interessava a la ciutadania, parlen ara de la tan necessària “unidad de España”.

L’avançament unilateral per part del PSPV de les eleccions a la Generalitat Valenciana tampoc ajuda. Una decisió presa per Ximo Puig sense contar amb el vist i plau dels seus socis del botànic. Espere que el poble valencià siga conscient del que ens juguem d’ací poc més d’un mes, i que vaja a votar sabent tot el que necessita saber i el que més li convinga, fugint de les proclames del vot útil d’uns i el perillós populisme per a ignorants d’altres.

David Casanova @dbenlloch

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s