EL FESLLOCH DES DE DINS

Encara recorde com si fos ahir la primera edició del Feslloch. Era l’any 2007 i asseguts al bar de Perito, esperàvem els companys d’Escola Valenciana per sopar, parlant entre nosaltres de com podria resultar aquesta idea que ens havia proposat Xavi Ginés a algunes associacions del poble. “Sí home, hem de fer un festival de música ací a Benlloch i vindrà, entre altres, un grup de música en valencià que es diu Obrint Pas. Són de València, toquen ska, reggae i folk i utilitzen molt la dolçaina, però sobretot tenen milers de fans a les comarques centrals i sud del País Valencià”.

Com no havíem de ser escèptics aleshores quan ens plantejàvem poder omplir de gent tot el poliesportiu de Bell-lloc? 
En aquells anys encara quedava palpable al poble molts anys de desgoverns populars i desfetes, moltes desfetes. Sobretot per a la visió d’uns xavals de poc més de vint anys acostumats a veure any rere any a les festes d’agost l’orquestra Gin Tonic i una assistència d’unes dos-centes persones.  La promesa d’Escola Valenciana era omplir aquell recinte que aleshores aconseguia atraure més gent als campionats de futbol sala 24 hores (que llavors organitzava l’associació Pitxurrull) que qualsevol de les orquestres mediocres dels darrers anys.
Doncs bé, el primer any de Feslloch es va aconseguir doblar la població de Bell-lloc (d’unes 1.200 persones), el segon any triplicar a més d’afegir un dia més de concerts, i en els darrers anys es parla de xifres de més de 15.000 assistents. Sense cap dubte, tot un èxit. Aquest xicotet poble del nord de la Plana Alta es transforma d’una manera espectacular, es deixen discrepàncies polítiques a un costat i tots els veïns i veïnes del poble ho donen tot per fer sentir als feslloquers i feslloqueres com si fossin a casa.

L’aspecte econòmic també és molt important, ja que en els tres dies que dura el festival, hi ha uns beneficis molt suculents per als negocis del poble. També entre contractes directes i indirectes un 10% de la població del poble esta vinculada al Feslloch.
En aquestos anys han passat per l’escenari del Feslloch grups com Obrint Pas, la Gossa sorda, Al Tall, Els Amics de les Arts i d’altres de fora del nostre territori com la New York Ska Jazz dels Estats Units o els italians Train to Roots. I encara falten passar alguns artistes ja consolidats dels Països Catalans com per exemple Antònia Font o com els novells Hereus.
Deu anys després de la primera edició del festival, tota la gent ho veu com una gran promoció per al poble i un bon negoci, però aleshores no eren poques les persones en contra d’aquest esdeveniment en un poble dividit per la politica com és Bell-lloc.

Tampoc pareix que haja agradat molt la idea a la Subdelegació del Govern, ja que aquest any ens han enviat uns “personatges peculiars”. Si els cossos i forces de seguretat de l’estat estan per protegir, el cap de setmana em vaig sentir intimidat i acorralat. Nosaltres a Bell-lloc estem acostumats a vore una altra guàrdia civil, la de la caserna del poble veí de Cabanes, molt més propera i amb una indumentària totalment diferent a la guàrdia del Feslloch. Una guàrdia equipada amb pistoles i armilles antibales van envoltar tot el recinte del Feslloch més preocupats per la falta de banderes espanyoles que pel perill d’algun tipus d’incidents. Vaig pensar en algun moment que s’havien equivocat, que escoltant les proclames d’alguns de la caverna en els darrers anys, havien equivocat les Rambles de Barcelona pel carrer de la Llibertat a Benlloch.

A la fi, i a pesar dels “nouvinguts”, el festival es va celebrar sense cap problema i amb moltes ganes de festa per part del jovent.
Han sigut molt els esforços i maldecaps en aquestos 10 anys, però cal reconèixer que entre tots s’ha aconseguit organitzar el millor festival de música en valencià de tot el país i el nom de Bell-lloc es quedarà gravat a la memória de tots els joves amants de la música i la cultura del nostre benvolgut País Valencià!

David Casanova

Twitter: @dbenlloch

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s