Que ens espera el 26J

  

David Casanova

El principi d’autodeterminació dels pobles està reconegut en la Carta de les Nacions Unides i en els pactes internacionals sobre els drets polítics i civils i sobre els drets econòmics, culturals i socials.
Llegint açò, hauria de ser del tot inviable, i fins i tot anticonstitucional, que el poble no tinguera dret a dir el que vol ser com a poble i el que pensa com a poble dins del marc d’una presumpta democràcia, i dic presumpta per que no d’eixa de ser això, una presumpta democràcia amb uns governs que ignoren l’opinió del poble en temes tan importants com el dret a decidir, el model d’Estat i, fins i tot, el model de govern. Un govern a l’Estat espanyol els darrers quatre anys i un govern al País Valencià els darrers vint anys que de l’únic que s’han preocupat es d’omplir-se les butxaques, d’ofrenar totes les glòries que ens quedaven i de tapar els nombrosos casos de corrupció que han tingut condemnant tot un partit polític per corrupció, com es el cas del PP de València, i, en el cas del govern de l’Estat, fent una gestió amb nombroses retallades i afavorint clarament els qui més tenen amb l’excusa de la crisi. De fet, les dades són clares, han apostat pel benefici de la classe alta i els rics cada vegada ho són més, augmentant així la diferència de classe.
En la darrera legislatura (la més curta de la història), s’ha demostrat la incapacitat d’un partit (PSOE) per poder formar un Govern de progrés i d’esquerres, prioritzant la voluntat de bancs, grans empresaris (dels quals alguns son barons seus) i de l’IBEX , i tot això es degut al fet que els que s’anomenen socialistes cada vegada estan més lluny del socialisme.

  
Quin poder assolirà Compromís en un hipotètic govern de pacte amb Podem/IU i el PSOE? Li posarà remei a la xenofòbia lingüística i cultural o al greuge financer que sofrim reparant així el deute històric? No tinc dubtes (no vull tenir-los) que, si més no, ho intentaran. Però serà prou amb intentar-ho? No ho sé, el temps ho dirà. A priori no serà gens fàcil amb un partit (Podem), la prioritat del qual no serà la defensa del País Valencià com a subjecte polític. Com no ho va ser, en la darrera legislatura, la defensa del grup parlamentari que els valencians i les valencianes així van voler a les urnes.

 

I el tercer partit en discòrdia no és altre que el “Partido Socialista Obrero Español”, que en les quatre paraules que composen les seues sigles tan sols encerten a endevinar una, “espanyol”. Perquè com a partit està totalment dividit en batalles internes de poder al mode de “Joc de Trons” i això de “socialista” i “obrero” ja fa molts anys que ha passat a millor vida.
La seua versió a Catalunya deixa molt clar quines son les línies a seguir, torpedinar qualsevol indici de voluntat popular posicionant-se en contra de qualsevol nacionalisme i del dret del poble a decidir lliurement, fent oposició, colze amb colze, amb un partit ultraespanyolista com Ciutadans.
Si bé Podem no deixa de ser un partit espanyol, sembla la millor opció per al govern de l’Estat, ja que tampoc podem pretendre, i seria utòpic pensar-ho, que s’establisca un Govern a l’Estat espanyol que estiga controlat per un partit nacionalista valencià, basc o gallec. Però seria important que tinguera un pes específic dins d’una coalició. Que un partit com Podem diga obertament que està a favor del dret a decidir és un pas endavant molt important, més encara si pensem que aquest partit en coalició amb Esquerra Unida pot ser la primera força d’esquerres al Congrés dels Diputats. El que falta per veure és la postura dels hipotètics socis de govern, el PSOE, que no tindrien mes opcions que acceptar-ho, si els resultats del proper 26 de juny els foren desfavorables, pressionats per la necessitat de formar govern i així no repetir la història de la darrera legislatura.
Els valencians i les valencians tenim raons per ser optimistes i creure que aquesta vegada puguem formar un grup parlamentari propi, un grup de polítics que ens representen, però, per damunt de tot, de persones, ciutadans valencians que defensen els nostres interessos i el nostre dret a decidir a Madrid.
Twitter; @dbenlloch

@CSxDaD

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s